Cecilia Cronelid och Johanna Enger

Cecilia Cronelid och Johanna Enger - Sverige

Cecilia har sitt egna bolag som heter Building Pieces AB, där hon arbetar inom Interior- och Lighting design, samt lär ut om konst och design.

Sedan 2018 håller Cecilia i kurser inom färg och ljus för IA-studenterna på Konstfack, University of Art, Crafts and Design i Sverige. Som deltidslärare älskar Cecilia att träffa studenter med olika bakgrunder och älskar att involvera dem i sin kreativitet och eget tänkande. Cecilia tycker att det är väldigt intressant att se hur eleverna kan skapa den känslan tillsammans i små grupper med begränsad tid och material. Genom att använda ljus som ett sätt att göra scenografi och använda ljuset som en annan dimension för att skapa utrymmen och känslor.

Cecilia var en av de deltagande studenterna i Light i Alingsås Workshop 2013 och hade Ann Bureau som Workshop Head. Tillsammans gjorde de installationen "Ängeln - Stadskyrkogården". Cecilia blev klar med sin utbildning Architectural Lighting Design, Master of Science (MSC), KTH Royal Institute of Technology I Stockholm 2014.

Johanna Enger blev klar med sin utbildning Architectural Lighting Design MSc, KTH Royal Institute of Technology i Stockholm 2010 och har studerat och arbetat med design större delen av hennes vuxna liv. Hon är till exempel grundare och designer av Lightmill AB, hon är medlem i juryn för Swedish Lighting Award och hon är lärare/föreläsare på olika design- och arkitektskolor så som: Högskolan för konst, hantverk och design Stockholm, Lunds Universitet, KTH-Kungliga Tekniska Högskolan Stockholm, Akademin för Design och Hantverk Göteborg. Även hon var med och deltog som student i Lighs in Alingsås workshop 2008. Hennes Workshops Heads var Lotta Löfgren och Karloina Hahn. Tillsammans gjorde de installationen Parkeringshuset Hill.

Hon har utforskat och utvecklat det kombinerade kunskapsområdet ljus, färg och visuell uppfattning i rumslig kontext i olika projekt. Under det kommande året ska hon slutföra sin Doktorsavhandling i Miljöpsykologi/ljusdesign vid Lunds Universitet.

Cecilia och Johanna har stor erfarenhet av undervisning och de är redo att leda en grupp studenter tillsammans som Workshop Heads i höst.