Ljusdesigners 2017

Årets ljusdesigners och workshopledare för Lights in Alingsås 2017: Nio rutinerade designproffs från så gott som världens alla hörn.
- Det var här i Alingsås som min ljuskarriär tog verklig fart, så det känns fantastiskt att vara tillbaka, säger James Wallace från Australien.

James Wallace från Australien, Lara Elbaz från Spanien, Miguel Angel Calanchini från Mexiko, Veronica Chernets från Ukraina, Birgitte Appelong & Mats Bergström från Norge, Louis Lebrun från Kanada och Magnus Almung & Simon Malmström från Sverige.

Att säga att årets ljusdesigners som blivit uttagna att leda workshop under höstens Lights in Alingsås, kommer från jordens alla hörn är kanske att ta i. Men att säga att de flesta breddgrader är representerade är ingen underdrift.
- När jag åkte var det 24 grader och sol i Mexiko, men tack och lov hade vi blivit lite förvarnade så jag hade med en jacka, sade Miguel Angel Calanchini med ett skratt.

Han övertrumfades dock av australiern James Wallace som hade 40 grader varmt i Perth innan han lyfte.
- Men jag har varit här förr så jag vet att det är bra med jacka nu. Första gången jag var på plats fick jag däremot gå och köpa mössa och jacka det första jag gjorde, säger han.

Det är å andra sidan kanske det enda av hans minnen som inte är odelat positiva från Alingsås.
- Efter att jag varit här 2005 kan man säga att min karriär som ljusdesigner tog fart på allvar, och jag har fått vara med om en massa spännande saker efter det. Så jag har Alingsås att tacka för mycket, och sen är det en fantastiskt mysig festival i en mysig stad. Man kan säga att jag är väldigt glad att vara tillbaka, säger han.

Temat kommer inte att släppas förrän senare under våren, men redan nu har de nio designer-essen på plats fått en inblick i hur arbetet med årets workshop kommer att se ut och även fått en del förhandsinformation för få igång tankeverksamheten på allvar.
- Vi är igång igen och det känns så klart jättebra. Som jag har nämnt tidigare är det riktigt vassa kort med i år och jag har stora förväntningar på årets resultat, säger projektledare Angelica Larsson.