Vi är årets Workshop Heads

Låt oss presentera årets ljusdesigners och workshop heads för Lights in Alingsås 2017. Nio vassa designers ska tillsammans med ett 60-tal studenter skapa ljusinstallationer i Alingsås stadsrum. De kommer från olika delar av världen och besitter olika kunskaper men brinner för ett och samma mål, att skapa upplevelser med ljus.  

 

James Wallace, Australien

James Wallace är en av årets mest namnkunniga och erfarna ljusdesigners. Redan 1979 tog han examen i ljusdesign vid Regency Instititute i Adelaide, Australien.
Första gången han deltog i Lights in Alingsås var 2005 då han ledde ett team, men han har även besökt ljusfestivalen i andra roller.
James har haft flera medlems, förtroende- och styrelseuppdrag för olika ljusdesignorganisationer, såsom bland annat PLDA (Professional Lighting Design and Application). Han har mångårig erfarenhet av ljusinstallationer och är en av Australiens mest aktade namn inom ljusdesign, särskilt då han även varit initiativtagare till utbildningar i ämnet.

Lara Elbaz, Spanien

Lara Elbaz återfinns till vardags som direktor för Masterprogrammet i ljusdesign vid institutet för europeisk design i Madrid.
Hennes erfarenhet som workshopledare är stor och imponerande, med bland annat erfarenhet från ljusfestivaler i såväl Mexico som Grekland, liksom från det välrenommerade Architectural Lighting Institute i Lyon. Även om hon är ett välkänt namn i ljusdesignersammanhang i Europa blir detta första gången för Lara som workshopledare under Lights in Alingsås.

Louis Lebrun, Kanada

Louis är bekant med Sverige sedan tidigare då han studerat ljusdesign vid KTH i Stockholm. Dock har mycket vatten runnit under hans ljusbroar sedan han lämnade vår huvudstad 2007. Bland annat har han anlitats för flera större ljusutställningar i samband med olika tillställningar och projekt. Han har också en rad priser i bagaget, som bland annat Live Design Excellence Award för sitt bidrag i ”The wall of sound”, som sattes upp i Schweiz 2012.

Miguel Angel Calanchini, Mexiko

Från Mexiko kommer Miguel Angel Calanchini, en av Centralamerikas mest intressanta ljusdesigners som rönt stor uppmärksamhet med sina verk under sin knappt 20-åriga karriär inom ljusdesign. Bland annat har han prisats vid välsedda Darc Awards, och varit talare vid internationella ljuskonferenser.

Birgitte Appelong & Mats Bergström, Norge

Från Norge kommer Team Appelong & Bergström, en spännande duo där Mats Bergström bland annat gjort sig känd för sitt arbete med ljus i bland annat musikaler, shower och olika typer av event. Antagligen är han idag en av de mest erfarna ljusdesignersern i Skandinavien på detta område. Tillsammans med Birgitte Appelong lär det finnas utrymme för väldigt intressanta idéer till workshop i årets Lights in Alingsås. Birgitte, som i grunden är inredningsarkitekt och har 20 års erfarenhet av ljusdesign har specialiserat sig på kompositionen av naturligt och konstgjort ljus. Vad deras samlade erfarenhet åstadkommer vid årets slinga kan vi just nu bara fantisera om.

Veronica Chernets, Ukraina

Veronica Chernets är ukrainskan som numera är verksam med ljusdesign i Australien. Tidigare har hon varit chef för ljusdesignteamet vid LedLife company i Kiev och anlitats för en rad olika ljusprojekt och installationer. Bland annat har hon varit med i arbetet med ljuskonst vid Internationella flygplatsen i Kharkov med mera. Hon tog examen i ljusdesign 2004 och är ett starkt framtidsnamn på ljusdesignerhimlen. I år är första gången hon deltar i Lights in Alingsås.

Simon Malmström och Magnus Almung, Sverige

Årets enda helsvenska team. Simon Malmström är ljusdesigner och Magnus Almung arkitekt. Tillsammans har de en bred erfarenhet och kommer att som team komplettera varandra. Båda jobbar på Tengbom arkitekter, verksamma i Göteborg och har sedan tidigare en egen relation till Alingsås.