Vladan Paunovic och Juha Hälikkä

Vladan Paunovic och Juha Hälikkä – Danmark/Finland

Vladan och Juha är ett av årets tre team, som båda arbetar på Ramboll Architectural Lighting Design i Köpenhamn och Helsingfors. Ramboll är ett ledande ingenjörs-, design- och konsultföretag med flera kontor runt om i världen.

Vladan jobbar som Architectural Lighting Designer. Mellan 2005–2007 studerade han en Master inom Architectural Lighting Design vid universitetet i Wismar, Tyskland. Han har bred erfarenhet som omfattar skräddarsydda belysningslösningar för skolor, sjukhus, kontor, samt är ljusdesigner för urbana miljöer i publika områden och gör belysningsplaner för olika stadsdelar. Vladan ansvarar för flera Rambolls prisbelönta projekt.

Juha jobbar som Project Manager of Architectural Lighting och har arbetat de senaste tio åren som belysningsspecialist på Rambolls Landscape Architect-avdelning. Han är produktchef för Ramboll Light Studio Finland. Juhas ansvarsområden är att utveckla designmetoder och ljusdesignprocesser i sin helhet. Light Studio är det specialiserade team inom architectural lighting. Juha har 18 års erfarenhet av många olika belysningsprojekt, inomhus som utomhus.

Under åren har både Vladan och Juha genomfört flera tillfälliga ljusinstallationer. Vladan var Workshop Head i Alingsås 2011 och gjorde "The Pond - Brunnsparken" med sitt team och Juha var medskapare av ljusinstallationen ”H2.0” på ljusfestivalen Lux Helsinki 2019. Då de båda har stor kunskap och erfarenhet, tror de att de tillsammans kan leverera ett konstverk som Lights i Alingsås kan vara stolta över.