Johan Röklander, verksam i Sverige

Som ljusdesigner är Johan övertygad om att vi enbart kan skapa en bra plats om vi gör det tillsammans. Det går inte att jobba med ljus på egen hand. Det är enbart vid mötet med en annan människa som ljus blir bilder, känslor och föreställningar.

Johan föll pladask för belysning 2004. Det var då han insåg att han ville arbeta för att ge människor bättre visuella utrymmen och framför allt förmedla en större förståelse för hur vi kan nyttja ljuset ännu bättre.

Det har lett honom till det mest varierande jobb man kan tänka sig. Förutom hundratals mindre och större belysningsprojekt har han jobbat med spektralfördelningsmätningar för äggvärpande höns, undersökningar av ljusföroreningar i nybyggnadsområden, ansvarat för 28 000 ljuspunkter i en kommun, designat armaturer, skrivit belysningsplaner för städer, rest runt i världen för att föreläsa och anordna ljusfestivaler.

Idag är han lärare för ljusdesignstudenter på universitetet i Jönköping.

Johan har varit i Alingsås flera gånger tidigare, antingen för att stötta sina studenter som deltagit i workshopen eller som 2018, då var han workshopledare för Lights in Alingsås första gången.

Johan är inspirerad av naturen och som markägare kan han observera på nära håll naturens behov av ljus för att kunna leva och växa.