Välkommen till Lights in Alingsås 2023!

SLINGA OCH INSTALLATIONER
Årets slinga är cirka två km lång, följer Gerdskastigen längs Lillån mot Stampens kvarn och vänder sedan tillbaka mot centrum. Besökaren får se en blandning av stadsmiljö, natur och vattendrag samt äldre och älskade platser i Alingsås.

TEMA: RAYS OF LIGHT – ONE PEACE AT A TIME
Världen behöver fred och vi människor behöver få känna inre frid. Det som pågår runt omkring oss, geografiskt nära eller i sinnet, kräver tålamod, handling och motståndskraft. Men också förmågan att se ljuset där det lyckas lysa igenom. Om vi kan hitta den där strålen, strimman eller glimten kan vi också tro på att vi kommer nå fram. Ljuset kommer bryta igenom – för allas fred och inre frid.

Fred eller inre frid, det ska årets ljusdesigners och studenter inspireras av och tolka. Dessa är:
1. Lillån – Martina Frattura, verksam i Portugal.
2. Stampens kvarn – Lina Färje, verksam i Sverige.
3. Equmeniakyrkan – Linus Lopez, verksam i Indien.
4. Allén – David Ghatan, verksam i USA.
5. Nygrens Handelsgård – Nick Dankers, verksam i Nederländerna.
6. Christinae kyrkpark – Iris Molendijk & Sara Altelind, verksamma i Sverige.
Barnens Lights. Järtas Park – Malin Wallin, verksam i Sverige.

Tips: Ladda ner appen Lights in Alingsås för att läsa mer om varje installation under besöket. Flera extrainstallationer finns att upptäcka längst slingan.

Vad är Lights in Alingsås?

Varje oktober sedan år 2000 kommer världsledande ljusdesigners till Alingsås för att ljussätta centrala delar av staden tillsammans med studenter från hela världen, i en workshop. På bara en vecka blir kalla och anonyma platser varma och färgsprakande, sjöar kan bli futuristiska landningsbanor och i dessa oaser av ljus uppstår nya och inbjudande mötesplatser i staden.

Lights in Alingsås är en viktig internationell mötesplats för ljusdesigners, studenter och företag. Under oktober månad råder det full aktivitet i Alingsås och de senaste åren har Lights in Alingsås resulterat i över 70 000 besök årligen. Lights in Alingsås drivs sedan 2018 av Alingsås Energi.

I mars 2023 blev Lights in Alingsås framröstat i [d]arc awards som 2022 års bästa ljusdesignevenemang.