ETT
VÄRLDS-­
UNIKT LJUS-
EVENEMANG


Lights skiljer sig från andra ljusevenemang runt om i världen. Bara ett tema och en slinga är förutbestämt av Alingsås Energi. Vilka installationer som skapas och hur de ska se ut tas istället fram under arbetets gång i en workshop, där ljusdesigners och studenter arbetar tillsammans under en veckas tid. Ingen vet vad resultatet blir förrän sista dagen då evenemanget invigs. Därefter finns installationerna att skåda under fem veckor, på egen hand eller tillsammans med en guide.

SÅ BÖRJADE DET

1998 kom studenter från Ljuscentrum på Göteborgs Universitet till Alingsås för att experimentera med arkitektonisk belysning i offentliga utrymmen. Året efter gjorde de om samma sak och fick sällskap av studenter från högskolan i Jönköping. Det blev en succé för både invånarna i Alingsås och studenterna. Alingsås Kommun ingick därför år 2000 ett avtal med Professional Lighting Designers Association (PLDA). Sedan 2018 arrangerar Alingsås Energi Lights in Alingsås och samarbetar nu med International Association of Lighting Designers (IALD) som fungerar som kopplingen mellan Alingsås Energi och ljusdesigners världen över.

EN LJUS FRAMTID

Lights är en mycket uppskattat ljusevenemang av både besökare, designers och studenter. Det har blivit en självklarhet för många som studerar ljusdesign och arkitektur att delta i workshoppen och se den som en del av utbildningen. I ljusdesignbranschen är det till och med vanligt att man frågar varandra ”Have you done Lights?”. Och den som en gång besökt ljusevenemanget och deltagit i workshopen gör gärna om det. Så frågan är, har du gjort Lights?

DELTAGARE FRÅN HELA VÄRLDEN

Lights har blivit ett ljusevenemang i världsklass som många vill medverka i. Internationellt verksamma designers ansöker om att bli Workshop heads och leda en grupp studenter, och internationella studenter inom ljusdesign och arkitektur ansöker om att få delta. De får värdefull erfarenhet av skapa ljusinstallationer ”hands on”, som annars kan vara svår att få. Själva workshopveckan är intensiv och startar med föreläsningar och presentationer. Därefter tas skisser och prototyper fram. Det testas, förs diskussioner och görs redovisningar.
Till sist visas de färdiga installationerna upp. Workshoppen bjuder på stor bredd inom teori och praktik.

EVENTET

Direkt efter att invigningen avlutats börjar evenemanget. Under fem veckors tid lyser installationerna och Alingsås fylls av besökare i höstmörkret som vill gå ljusslingan, på egen hand eller med en guidad tur. Caféer och restauranger har extraöppet kvällstid, butiker anordnar shoppingkvällar och föreningar och företag arrangerar kundkvällar. Löparlopp, utställningar och konserter är andra aktiviteter som tillkommer varje år. 2020 blev något annorlunda, under rådande pandemi.

ETT ÅR MED LIGHTS

Följ med Lights under ett helt år och se alla steg som ligger bakom de där fem magiska veckorna under hösten.

DECEMBER

step-logo

ANSÖKAN

Designers ansöker om att få komma till Alingsås och bli workshop heads.

JANUARI

step-logo

TEMA & SLINGA

Projektgruppen bestämmer hur årets slinga ska gå och vad temat ska vara.

FEBRUARI

step-logo

VAL AV DESIGNERS

Årets designers väljs ut från ansökningarna.

MARS

step-logo

KONCEPT MÖTE

Alla designers kommer till ett första möte i Alingsås där de går slingan och pratar om temat. De första konceptidéerna tas fram.

MARS-JUNI

step-logo

STUDENT­ANSÖKAN

Studenter och andra intresserade skickar in sina ansökningar till workshoppen.

MARS-JUNI

step-logo

SKISSER

Designerna tar fram skisser och lämnar in önskemål till Alingsås Energi på utrustning som behövs. Alingsås Energi försöker matcha detta och håller kontakt med sponsorer.

SEPTEMBER

step-logo

WORKSHOP

Alla studenter och designers träffas för första gången och bygger installationerna under en vecka.

SEPTEMBER-NOVEMBER

step-logo

EVENEMANG

Under fem veckor är installationerna uppe. Under den tiden kan besökarna gå en guidad tur längst slingan, vara med på föreläsningar och andra event.

ÄR DU STUDENT OCH VILL DELTA I WORKSHOPEN?

Priser & utmärkelser

Första pris i [d]arc awards

2022

Under torsdagens prisutdelning (30 mars) på [d]arc awards i London tog Alingsås Energi emot första priset för 2022 års bästa ljusdesignevent i konkurrens med många andra internationella evenemang. Med 12 bidrag bl.a. från UK, USA, Spanien, Italien, Hong Kong, tog slutligen Lights in Alingsås 2022 hem vinsten.

Delad 4:e plats i [d]arc awards

2021

Efter två års väntan fick ljusdesignbranschen äntligen träffas igen under [d]arc awards i London 31 mars. Vinnare korades i fem kategorier och Lights in Alingsås kom på en hedrande delad fjärde plats i kategorin Event. Med 12 bidrag totalt i kategorin från UK, Ryssland, Dubai mfl. var det slutligen Lumiere Durham, UK som vann årets bästa ljusdesign event.

Andra plats i [d]arc awards

2020

Lights in Alingsås kom på en hedervärd andra plats i den prestigefyllda ljusdesigntävlingen [d]arc awards i kategorin Event 2020. Galan som skulle ha arrangerats i december flyttades fram några månader och sändes till slut digitalt från London 29 april 2021. Tävlingen är branschens svar på Oscarsgalan. Det var tuff konkurrens och 16 nominerade bidrag i kategorin totalt. Första pristagaren blev Acropolis Lights Launch Event (2020), Grekland och tredje pristagaren blev Lumiere (2019), UK.

Tredje plats i [d]arc awards

2019

Den 5 december, under [d]arc night i Dalston, London, utsågs Lights in Alingsås 2019 till årets tredje bästa evenemang i kategorin Event - i den prestigefyllda ljusdesigntävlingen [d]arc awards, som tidningen arc magazine arrangerar årligen. Kategorin innefattar tillfälliga evenemang eller tillfällig samling av installationer där det huvudsakliga uttrycksmedlet är ljus. Enbart etablerade ljusdesigners och ljuskonstnärer får rösta på bidragen. Bland hård konkurrens och 12 bidrag från bl.a. Storbritannien, Spanien och Tyskland slutade Lights in Alingsås på en tredje plats.

ÅRETS FÖRTJÄNSTPRIS

2014

Stora Förtjänstpriset tilldelas en person eller organisation som verkat till nytta för svensk belysning under en längre tid, inom forskning, utbildning, design eller allmänna belysningsfrågor. Det kan också gå till någon som framgångsrikt drivit en enskild fråga till nytta för svensk belysning. Priset delades ut under Ljusdagen i Stockholm den 9 september 2014, en fackdag för belysnings-branschen och som arrangeras av organisationen Belysningsbranschen. ".... Juryn har i år valt att för första gången uppmärksamma en mottagare som inte är en fysisk person. Detta är helt enligt regelverket för förtjänstpriset. Juryn har därför nöjet att presentera Alingsås kommun och dess ”institution” Ljus i Alingsås som mottagare av Bertil och Britt Svenssons Stiftelses Stora förtjänstpris 2014."

FINALIST:
STORA TURISMPRISET

2009, 2011

Stora Turismpriset delas årligen ut till aktörer som har främjat och utvecklat svensk turism, av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism med Tillväxtverket som huvudman. Stiftelsen samarbetar kring nominering och utdelning med Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS). Juryns motivering: ”Lights in Alingsås är Europas största evenemang för experimentell ljussättning som årligen lockar cirka 70 000 besökare. Satsningen engagerar näringslivet, besöksnäringen, högskolan och internationella samarbetspartners. Lights in Alingsås är ett unikt ljusevenemang som har uppmärksammats med flera internationella utmärkelser, vilket i högsta grad bidragit till att utveckla svensk turism.”

THE AWARD AT LARGE: Professional Lighting Designers Convention

2007

Internationell utmärkelse. Nära 1000 ljusdesigners och andra aktiva personer inom ljusdesignbranschen, från omkring 50 olika länder, samlades den 29 oktober 2007 under det internationella ljuskonventet, Professional Lighting Designers Convention, i London. Representanter från Alingsås kommun fanns på plats, och med sig hem till Sverige fick de den kanske finaste utmärkelsen i ljusdesignvärlden - The award at large. Juryns motivering: "För att ha skapat en plats för experimentell ljusdesign och för dess påverkan på svensk ljusdesign."

Årets marknadsförare

2003

Juryns motivering: "Ljus i Alingsås har rönt uppmärksamhet i nationell och internationell press, av designers, arkitekter, med flera, och arrangemanget har växt till en verklig god marknadsföring för Alingsås, till glädje för alingsåsare och besökare." Marknadsföreningen i Alingsås MIA.

Årets stadsjoker

2001

Vid en ceremonin den 4 april 2001 i kongresshallen i Linköping, fick en mycket stolt Kjell Hult från Alingsås Kommun ta emot priset för det mest spännande evenemang i en svensk stad under de senaste året. Juryns motivation löd: "Vi ville stödja detta projekt med offentlig ljusdesign, vars syfte är att både lära ut och skapa förståelse för offentligt ljus och dess betydelse för människans välbefinnande." Det är föreningen Förnya Stadskärnan som tagit initiativet till priset. Checken på 10 000 kronor var sponsrad av Svensk handel.

Marknadsföringspriset

2000

Den lokala marknadsföringsorganisationen i Alingsås belönade projektet Ljus i Alingsås med ett hedersomnämnande vid prisutdelningen 2001 i Nolhagahallen. Juryns motivation löd: "Varumärket Alingsås har stärkts i Sverige och Europa, under några veckor i Oktober blev Alingsås en global mötesplats för ljusdesigners.....installationerna lockade tiotusentals besökare till Alingsås för att bli inspirerade av ljuset."