2024-03-20


Årets ljusdesigners anländer till Alingsås


På torsdag kväll är det dags att välkomna de sju utvalda ljusdesigners som ska sätta sin prägel på den 25:e upplagan av Lights in Alingsås. Det är som tidigare år en stor blandning av åldrar, nationaliteter och erfarenheter. Det är både nya och bekanta ansikten som samlas för ett tredagars konceptmöte.

Under dessa tre dagar får de bekanta sig med organisationen bakom Lights in Alingsås, bli introducerade till årets tema, få reda på årets slinga som de hinner uppleva i både dagsljus och senare i mörker. De får samsas om vilken plats de vill belysa i höst och presentera sin idé för styrgruppen för eventet.

Bland årets workshopledare finns en samarbetspartner sedan många år. Emma Cogswell, verksam i Storbritannien, har i många år jobbat i branschorganisationen IALD och haft nära samarbete med Lights in Alingsås. Nu jobbar hon som ljusdesigner igen och efter många besök i Alingsås för IALDs räkning får hon äntligen vara workshopledare.

”Efter många år av att delta på workshop och konceptmöten personligen och online, känner jag mig nu mycket hedrad över att ha blivit vald som workshopledare och känner tyngden av ansvaret att leverera ett enastående installation som är i linje med de fantastiska ljusmiljöer som skapats tidigare”, säger Emma.

Hon känner viss press inför utmaningen med årets evenemang då hon sett så många fantastiska ljusinstallationer under alla år.

Emma har besökt Alingsås många gånger tidigare och tycker att det är viktigt att den slutgiltiga designen har en koppling till platsen och temat. Hon vill engagera besökarna och väcka deras nyfikenhet. Vad Emma och hennes team kommer att skapa får vi vänta till oktober att se.

Den andra återvändaren är Johan Röklander som deltog som workshopledare 2018 med sin installation i Norra Ringgatans allé. De senaste åren har Johan bland annat varit delaktig i evenemanget Rys och Mys i Varberg. Att han medverkat i Lights i Alingsås tidigare gör att han känner till organisationen, staden och flödet lite mer. Det kan hjälpa honom att jobba tydligare och lägga mer av sin energi där den gör störst nytta.

”Men i mångt och mycket är det ett blankt blad igen, säger Johan. ” Personligen kan jag tycka att det är ett hinder att ta med sig för mycket förväntningar av det som varit, för detta är något nytt, med nya personer. Det gäller att ha ett öppet sinne som inte vara låst i det som varit”.

”Det är stor skillnad på Lights in Alingsås och Rys och Mys i Varberg ”, säger Johan. ”Det är två helt olika sätt att både bygga, designa och genomföra festivaler. De har också stora skillnader i sitt syfte. Min medverkan i Alingsås är visserligen att bidra till att skapa en turistattraktion. Men min huvudroll är att leda deltagarna och se till att de får så mycket kunskap och utrymme för sin kreativitet det är möjligt. Det är inte jag som ska ta fram designen utan få designen ut från dem. Jag har mer rollen som lärare eller mentor än designer. Det är stor skillnad i att lära ut och leda än att designa och utföra”.

Lights in Alingsås arrangeras för 25:e gången i höst och pågår 4 oktober – 3 november. Årets slinga och tema avslöjas längre fram i vår.

Hela listan på alla workshopledare för Lights in Alingsås 2024:

  • Emma Cogswell, verksam i Storbritannien
  • Johan Röklander, verksam i Sverige
  • Chayot Kiranantawat, verksam i Singapore
  • Valerie Insardi, verksam i USA
  • Jasmina Memić och Srdja Hrisafovic, verksamma i Bosnien -Hercegovina
  • George Fatseas, verksam i Grekland

Här kan du läsa mer om varje ljusdesigner.

Fler nyheter/

En ljuspromenad i mytologins tecken

Ljusinstallationerna skapas på temat mytologi och ska hänföra besökarna med berättelser om väsen, trolldom och gudar eller andra sagor.

Välkommen till mytologins magiska värld

Mytologins magiska värld är temat för Lights in Alingsås i höst när ljusfestivalen firar sin 25:e upplaga.