2020-09-01


Detta är årets ljusinstallationer


Find the lights – Hitta ljuspunkterna i vardagen

Nytt för i år är att det inte är en specifik slinga som besökaren följer utan det är ett antal installationer utspridda i centrala Alingsås och ett par stycken en bit utanför stadskärnan. Lights in Alingsås sätter i år ljuset i fokus och vill visa hur mycket det betyder i vardagen. Nu mer än någonsin behövs det att se ljuspunkterna, detta annorlunda år då hela världen går igenom en pandemi.

Totalt blir det 24 ljuspunkter spridda över hela Alingsås med fokus på sträckan från Gerdsken, via Lillån ner till Nolhaga med vissa avstickare. Det är helt upp till besökarna i vilken ordning de vill upptäcka dem.

Tanken är att bland annat visa upp de permanenta ljusinstallationer som redan finns i Alingsås och som Alingsås Energi har bidragit med de senaste 20 åren. Där handlar det om hållbar belysning som ökar tryggheten för stadens invånare och lusten att komma ut och röra sig till fots, cykel eller med kollektivtrafiken. Dessutom kommer det nya installationer skapade av svenska ljusdesigners som deltagit i projektet tidigare.

Färgeribron och Gasverksbron kommer att få ny belysning. Andreas Milsta från White Arkitekter står bakom designen på Färgeribron som kommer även att bestå av en workshop med elever från El – och energiprogrammet på Alströmergymnasiet. Gasverksbron kommer att lyftas med ny belysning med design av John Hallgren från Taras Ljusdesign. Båda installationerna kommer att lyfta fram platsens historiska perspektiv.

I Jubileumsinstallationens vajrar kommer besökarna att få se liv och rörelse i form av ballerinor som dansar över ån. Jubileumsinstallationen som invigdes förra året har konstruerats för att möjliggöra en experimentell plats med olika ljussättning vid olika tider.

En av de mest populära inslagen under senaste åren är Barnens Lights som i höst huserar i Plantaget med installationen Rosa himmel. För två år sedan lät Malin Wallin en bit stjärnhimmel landa i Plantaget. I år vill hon vända på det och istället lyfta upp oss bland molnen en sådan där magisk kväll när himlen färgas rosa och en luftballong stilla svävar fram. En ballong fylld med regnbågens alla färger som en symbol för mångfald, respekt och tolerans.

Installationen Flytande Universum i Gerdsken utmanar besökarna med tre upplevelser som samverkar: Avstånd, Betraktningsvinkel, Mörker till Ljus. Precis som det verkliga universum så skapar Gerdsken möjlighet till ett ”flytande universum” i det lilla! Bakom denna installation står Jan Simon och Bertil Göransson, som varit delaktiga i Lights in Alingsås många gånger tidigare.

På Lilla Torget väntar dessutom en stor överraskning.

Årets installationer:

1. Lugnet, 2. Museiparken, 3. Nolhaga Entré, 4. Järtas Park,
5. Jubileumsinstallationen 6. Ballerina på lina, 7. Christinae Kyrka, 8. Flytande universum, Gerdsken, 9. Elden, Lilla Torget,
10. Gasverksbron, 11. Färgeribron, 12. Fontänen, Lillån, 13. Barnens Lights, Plantaget, 14. Pixel Highlights, Lillån, 15. Stjärnvägg, Gerdskastigen, 16. Plantagets Lekplats, 17. Rådhuset,
18. Brogårdspassagen, 19. Norra Ringgatans allé, 20. Lekplatsen Nolhaga,
21. Utbyggnad av Nolhaga Lekplats, 22. Park Decum, Stadsskogen, 23. Gång -och cykeltunnel Plantaget, 24. Åmanska Parken

LILA SIFFROR = Tillfälliga ljusinstallationer.
Skapade av lokala, svenska ljusdesigners, vissa även av Alingsås Energi. Håll utkik efter överraskningar!

GULA SIFFROR = Nya permanenta ljusinstallationer.
Två äldre broar har fått ny belysning. Båda installationerna kommer att lyfta fram platsens historiska perspektiv.

RÖDA SIFFROR = Permanenta ljusinstallationer.
Finns redan i Alingsås sedan tidigare. Effektelysningen ökar tryggheten för stadens invånare och lusten att komma ut och röra sig. Finns på broar, i tunnlar, på gångståk, på fasader och i parker.

Fler nyheter/

Årets ljusdesigners/Workshop Heads utvalda

I slutet av mars kommer sju ljusdesigners från sex länder till Alingsås för det så kallade koncept mötet.

Vi söker guider till Lights in Alingsås

Har du ett flexibelt schema och tycker om att träffa nya människor? Gillar du att prata inför större grupper? Är du social och ansvarstagande? Då passar du bra in i vår härliga guidegrupp.