2022-10-31


Guider tar Lights in Alingsås till äldreboenden   


– Vi besökte en handfull äldreboenden och intresset verkar stort även i år. Det hela går ut på att göra Lights tillgängligt för så många som möjligt, så det känns viktigt att göra dessa besök så lika en guidning på plats i den faktiska slingan som möjligt, säger Jochen Klug, som är en av guiderna som besöker äldreboendena.
Han kommer dit i sina guidekläder och har sin högtalare med headset på sig. Alla som vill samlas sedan i ett rum på boendet där det finns tillgång till en stor bildskärm. Pensionärerna får där ta del av Lights in Alingsås via ett bildspel som presenteras av guide på plats.  

Jochen Klug tycker att möten med besökare är det allra bästa, oavsett om det rör sig om en guidning på plats eller på ett äldreboende.
– Kontakten man får, uppskattningen, leendena och skratten. På äldreboendena tillkommer dessutom bonusen av att känna att man ger något till de alingsåsare som kanske känner vår stad bäst, som sett den förändras över tid och som till vardags har begränsad möjlighet att uppleva den med egna ögon, säger han. 

Han och de andra guiderna möts ofta av glada reaktioner.
– Det är inte ovanligt med spontana utrop som “åh vad fint!”, “så vackert” och liknande när de ser vad våra duktiga ljusdesigners gjort med platser de känner till och kan utan och innan. Hur dessa ställen förvandlats till något levande, något färgglatt och sprakande.

Han brukar inte få lika många frågor som vid en guidning på plats, utan här är det faktiskt så att guiderna själva ofta får lära sig något.
– Snarare utbildar dessa deltagare mig genom att berätta saker med anknytning till vad jag visat. 

Enligt Jochen Klug uppskattar de äldre alingsåsarna verkligen Lights in Alingsås och vad det innebär för staden, som audiovisuell upplevelse och hur evenemanget lockar hit besökare.
Det gläder dem att staden lever och att invånare och gäster är ute och rör sig tillsammans. Det känns välkommet att Lights kan komma till dem och ge dem en stunds avbrott i vardagen med lite fika, minnen och skratt. Som guide ser jag fram emot att träffa fler av dem under årets Lights och att ta del av deras kloka och insiktsfulla reflektioner, säger guiden.

Text: Eric Nilsson. Delar ur AT-bilagan “Lights in Alingsås 2022” 

Dessa guidade turer är möjliga tack vare Sparbanken Alingsås och Alingsås Energi.

Läs mer om alla Lights-guider här.

Fler nyheter/

En ljuspromenad i mytologins tecken

Ljusinstallationerna skapas på temat mytologi och ska hänföra besökarna med berättelser om väsen, trolldom och gudar eller andra sagor.

Välkommen till mytologins magiska värld

Mytologins magiska värld är temat för Lights in Alingsås i höst när ljusfestivalen firar sin 25:e upplaga.