2020-09-24


Tjugo ljusår från Alingsås – en unik fotobok


Nu kommer fotoboken om Lights in Alingsås. Tjugo år efter starten är det dags för en återblick till hur det hela startade. Detta är historien om evenemanget som satte Alingsås på ljuskartan både i Sverige och internationellt. Lights in Alingsås lockar en helt ny målgrupp att besöka Alingsås i höstmörkret för att uppleva något nytt och spännande år efter år.

Sedan starten har Lights in Alingsås engagerat 136 av världens bästa ljusdesigners, 1200 ljusstudenter, 400 blivande elektriker och närmare 1,2 miljoner besökare.

Under åren har 80 unika miljöer blivit ljussatta. Bland dessa finns husfasader, bostadsgårdar, gaturum, broar, olika parkmiljöer, gångtunnlar, kyrkogårdar och vattendrag. Speciellt uppskattade platser har återkommit och fått nya infallsvinklar.

Då fotografen Patrik Gunnar Helin dokumenterat projektet sedan start finns det fotografier från alla år och alla installationer. Dessa foton är nu samlade i denna fotobok tillsammans med en beskrivning av installationerna. Texten är skriven av Kjell Hult som är medgrundare av Lights in Alingsås.

”Efter 20 lyckade ljusår är det nu roligt att kunna visa upp alla dessa fantastiska ljusupplevelser på ett samlat sätt i den här boken” säger Jan Olofzon, VD på Alingsås Energi. ”Vi hoppas på att den ska bjuda på mycket glädje och ljus, överraskande upplevelser till dig som inte besökt evenemanget än och angenäma återblickar till dig som redan gjort det.”

I samband med årets start av Lights in Alingsås 1 oktober släpper arrangören av evenemanget Alingsås Energi boken Tjugo ljusår från Alingsås.

Boken som tryckts i både svensk och engelsk upplaga kommer att finnas för försäljning i Alingsås Energis reception, på Akademibokhandeln i Alingsås samt på: www.lightsinalingsas.se/boken

 

Fler nyheter/

Lights in Alingsås shortlisted i (d)arc awards 2020

Varje år arrangeras den prestigefyllda ljusdesigntävlingen (d)arc awards av den internationella tidskriften arc magazine, som är en av världens mest lästa och respekterade ljusdesignpublikationer. Läs mer om tävlingen här.

Vinnarna i årets Instagramtävling är utsedda

Grattis säger vi till Maja Widell, Caroline Långström och Kalle Edlund!