2019-06-10


Nu släpper vi 2019 års slinga


Från centrum och ut i naturen

2019 års slinga är nu fastställd och kommer att gå i Nolhaga – en efterlängtad sträcka som många besökare och Alingsåsare längtat tillbaka till. Senaste gången var 2014, då med temat Peer Gynt. Årets tema är ”Be the Light” och handlar om hu vi alla kan vara ljusbärare och göra välden lite ljusare för våra medmänniskor.

Slingan som är något längre än tidigare år kommer att starta i Åmanska Parken och sedan gå längst Hälsostigen i Nolhaga och besökaren kommer att få se några bekanta, men också några nya upplysta miljöer.

– I och med att evenemanget arrangeras för 20:e gången kommer det finnas något extra att se fram emot längst slingan, men det är något som jag inte kan avslöja nu, säger Workshop Manager Margaretha Stenmark.

– En positiv nyhet i år är att Ljusexpressen är i tillbaka, berättar Event Manager Angelica Larsson. Slingan passade inte för ett tåg förra året och vi förstår att Ljusexpressen var saknad av besökarna, så det känns jätteroligt att välkomna Ljusexpressen åter till Alingsås. Vi vill att så många som möjligt ska ha möjlighet att se ljusinstallationerna, då är det perfekt att Ljusexpressen finns om man har ”trötta ben”.

I början av mars i år fick årets ljusdesigners välja vilka platser de ville belysa i Nolhaga i höst. Det var svårt att välja och flera av dem ville belysa samma platser. De fick gå slingan en extra gång för sitt slutgiltiga beslut.

– Jag ser alltid fram emot att se slutresultaten av installationerna och responsen från besökarna.  Alla idéer från ljusdesignernas sida bådar för ett gott resultat. Installation 7 som kommer att skapas av ljusdesignern Jim Farula från Sverige. Han kallar den för ”The Mother Tree” och är inspirerad av att alla träd nätverkar med varandra och kommunicerar genom sina rötter, säger Stenmark.

Siterna i ordning:

1. The Energy Hill – Vladan Paunovic & Juha Hälikää, Danmark & Finland

2. The Eye – Claire Tomara & Natalie Redford, Skottland

3. The Grove – Jackson Stigwood, Australien

4. The Pond Köllera – Erin Slaviero, Förenade Arabemiraten

5. The Castle Avenue – Kapil Surlakar, Indien

6. The Source – Johanna Enger & Cecilia Cronelid, Sverige

7. The Mother Tree – Jim Farula, Sverige

Highlight. Barnens Lights – Malin Wallin, Sverige

Fler nyheter/

Biljetter släppta till årets guidade turer

Förhöj din ljusupplevelse med en guidad tur! Nu är biljetterna släppta till årets guidade turer. Det finns flera sätt att se årets installationerna på, antingen med en guide eller med Ljusexpressen – Lights in Alingsås egna turisttåg. Är du nyfiken på att läsa mer, så har vi samlat all info […]

Årets broschyr

Här hittar du all matnyttig information om höstens evenemang samt kartan över slingan. Trevlig läsning i sommar! Årets broschyr innehåller allt du behöver veta inför höstens besök. Hur du bokar en guidad tur, vart du köper biljetter till Ljusexpressen och vad som händer i staden under evenemanget fem veckor. Du […]